02 671 04 11
od 6. do 8. ure in od 11. do 13. ure
popoldan od 12. do 16. ure

Mak

Mak sodi med najstarejše rastline, ki jih uporabljamo.

Mak - Mak sodi med najstarejše rastline, ki jih uporabljajo ljudje.

Pradomovina maka je Azija, razširil se je tudi drugod po svetu. Domnevno naj bi ga uporabljali že v kameni dobi. Veljal je za simbol plodnosti in je bil posvečen boginji Demetri; v eni glavici je do 3000 semen. Veljal je tudi za simbol spanja, sanj in smrti.

Vrtni mak (Papaver somniferum) je vrsta maka, ki se uporablja v prehrani in kot vir olja za solato, iz njega pa pridobivajo tudi opij in vse prečiščene derivate, kot so morfin (do 20%), tebain (5%), kodein (1%), papaverin (1%) in narkotin (5-8%). Znanstveno ime, ki v dobesednem prevod pomeni »uspavalni mak«, se nanaša na njegove narkotične lastnosti.

Osnovna učinkovina heroina in opiatov je morfin, ki je glavna aktivna sestavina opija. Opij je smolast izloček ovojnice belega maka in vsebuje poleg morfina še druge psihoaktivne snovi.

Vsi opiati imajo sposobnost odpravljanja bolečin, povzročajo omotičnost, občutek toplote in prijetno, oddaljeno, dremavo evforijo. Zmanjšuje koncentracijo in podaljšuje reakcijski čas. Učinek traja nekaj ur. Višji odmerek opiatov, zlasti pri injiciranju, povzroči motnje v dihanju, stupor, lahko tudi komo in smrt.

Pri injiciranju opiatov so možne poškodbe žil, kože, embolizmi; obstaja veliko tveganje za okužbe (virus HIV, hepatitis B in C).

Sprehodi se v naravi!
Narava te napolni z energijo.