02 671 04 11
od 6. do 8. ure in od 11. do 13. ure
popoldan od 12. do 16. ure

Program SVIT


31.12.2021, Ambulanta splošne medicine, Selnica ob Dravi

Program SVIT je nacionalni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Namenjen je moškim in ženskam, starim od 50 do 69 let.

Znano je, da se do 90 odstotkov raka na debelem črevesu in danki razvije iz prej nastalih adenomatoznih polipov. Programi presejanja prebivalstva, namenjeni zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, temeljijo na dejstvu, da je proces kancerogeneze polipov navadno asimptomatski in večinoma dolgotrajen, saj traja povprečno od 8 do 10 let. Mnogo bolnikov je tako dolgo brez težav, saj se rak na debelem črevesu in danki razvija počasi, tako da večinoma mine nekaj let do pojava simptomov.

Odkrivanje prikrite krvavitve v blatu, ki se nadaljuje s kolonoskopijo, sta v asimptomatskem odbobju primerni metodi za zgodnje odkrivanje in odstranjevanje polipov oziroma premalignih rašč.

Po podatkih Registra raka za Slovenijo je bilo leta 2004 odkritih 1291 novih primerov raka na debelem črevesu in danki, kar je med vsemi raki predstavljalo drugo najpogostejšo obliko novoodkrite rakave bolezni pri obeh spolih. Istega leta je za tem rakom umrlo 669 bolnikov.

Več si lahko preberete na tem mestu – Program Svit.

Ko boste povabljeni v program, je vsekakor modro, da na povabilo odgovorite in se vključite v program.

Sprehodi se v naravi!
Narava te napolni z energijo.