02 671 04 11
od 6. do 8. ure in od 11. do 13. ure
popoldan od 12. do 16. ure

Spletni piškotki

Piškotek (cookie, kuki) je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran lahko pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, za to, da je uporabnikova izkušnja boljša, hitrejša in v določenih primerih lahko tudi varnejša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati promet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike.

Hkrati je z uporabo piškotkov mogoče slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, brez vednosti uporabnikov elektronskih komunikacij. Posameznik ima ustavno in zakonsko pravico do varstva svojih podatkov - pravico do samo-odločanja o svoji informacijski zasebnosti in v tem smislu piškotki pomenijo poseg v njegovo zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje.

Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Katere piškotke uporabljamo na tem spletnem mestu?

Za zagotavljanje kvalitetnih storitev in izdelavo statistik se uporabljajo:

 1. Začasni piškotki imenovani seje (session), ki so začasni in se izbrišejo takoj, ko zaprete brskalnik.
 2. Piškotki, ki jih uporablja Google Analytics za vodenje statistike obiskanosti določenega spletnega mesta. Podatki so anonimizirani.
 3. Drugi manjši tehnični / funkcionalni piškotki, ki olajšajo brskanje in izboljšajo uporabniško izkušnjo. Primeri piškotkov, ki si zapomnijo izbran:

  • jezik spletnega mesta,
  • nastavitev velikosti in kvaliteto predvajanega video izrezka,
  • glasnost predvajanja videoposnetka,
  • itd.

Več informacij glede piškotkov na spletnem mestu dobite na naslovu rok@rokos.si.

Hodi v hribe!
Razmigaj se, zajami sveži zrak.